sobota 23. února 2008

50 Cent-životopis

Curtis James Jackson se narodil 6. července roku 1975 v newyorském ghettu Jamaica Queens, kde prožil více než polovinu svého života. Jeho matka Sabrina, která byla dealerkou drog, ho porodila ve svých patnácti letech života, identita jeho otce je neznámá, ani on sám jí nezná. Ve svých osmi letech - tedy v roce 1984 - byla jeho dvaadvacetiletá matka zavražděna při loupežném přepadení a mladého Curtise, který právě začal docházet do základní školy, začali vychovávat prarodiče, tedy rodiče jeho zesnulé matky. Od svých dvanácti let začal tíhnout k nelegální činnosti, začal boxovat a dealovat kokain.
Následovaje matčino řemeslo, po absolvování základní školy začal studovat na střední škole, konkrétně na Andrew Jackson High School (dnes Campus Magnet High School). Již v té době měl problémy se zákonem, například ve škole mu byla objevena ampulka cracku, kterou měl skrytou v botách. Po pár dalších prohřešcích byl tak ze školy hned v prvním ročníku nepodmínečně vyloučen, tento vzdělávací ústav mu však později maturitu z neznámých důvodů udělil.
V průběhu následujících let zůstala jeho živnost neměnná, avšak jeho stále větší tužba po penězích ho vedla k tomu, aby se věnoval rapu. Na New York Avenue (dnes nechvalně známá Guy R. Brewer Blvd.) chodil prodávat svoje rýmy, občas byl také za svou nelegální drogovou činnost perzekuován krátkým pobytem ve vězení.
V roce 1996 se seznámil s Jam Masterem Jayem, tehdejší rappovou hvězdou a hlavním představitelem Run D.M.C. Tento rappový velikán, jenž bydlel ve stejné čtvrti, mu dal beaty, aby na ně tento nováček mohl prezentovat své kreace. Spolupráce s ním tak začala a Curtis Jackson, jakožto bezejmenný interpret, začal vystupovat pod pseudonymem 50 Cent, ten převzal od drogového bosse, jenž se jmenoval Kevin "50 Cent" Martin.
S vydavatelstvím JMJ Records, už tedy jako 50 Cent, uzavřel smlouvu a Jam Master Jay, jemuž toto vydavatelství patřilo, ho učil tvorbě skladeb, ovšem do té doby, než musel nastoupit k výkonu trestu do místního vězení. Smlouvu s tímto nahrávacím labelem za nedávno ukončil. V roce 1997 se mu narodil syn, který nese jméno Marquise; kdo je jeho matkou ale odmítá prozradit.
Ačkoliv je na volné noze, snaží se prosadit. Se svými kamarády s branže - Lloydem Banksem a Tonym Yayem - založil v roce 1998 crew zvanou G-Unit. O léto později si ho všimlo úspěšné duo Trackmasters, ti mu poté umožnili představit se u vydavatelství Columbia Records, se kterými následovně podepsal nahrávací smlouvu. Za následující dva týdny nahrál v newyorském Upstate studiu celkem 36 skladeb, z nichž tři vydal krátce po sobě jakožto singly a poté ty nejlepší z nich hodlal seřadit na album. První vyšla skladba Your Life's on the Line, následovně Thug Love (spolu s Destiny's Child) a na konec How to Rob. K té první zmiňované, skladbě urážející Ja Rula, byl natočen a uveřejněn videoklip, k dalším sice ne, ale na úspěchu jim to neubralo - hlavně skladbě How to Rob, hromadnému diss tracku, který je mířen proti tehdejším hvězdám rapu. Tato skladba se postarala o rozruch a někteří, již byli v této skladbě napadeni, neváhali odpovědět.
Připravované album Power of the Dollar, od jehož nahrávaní uplynulo půl roku, mělo být konečně vydáno, ovšem pokud by se onoho 24. května 2000 někdo nepokusil 50 Centa zabít. Před domem svých prarodičů byl devětkrát zasáhnut z ráže 9 mm, nájemný vrah místo aktu okamžitě opustil. Boj o život začíná! Po hospitalizaci a následovně zdařené operaci lze říci, že přežil jen o vlásek, to také sám potvrzuje; tvrdí, že se znovu narodil a že to byla druhá nejhorší situace v jeho životě, horší byla jen smrt jeho matky.V nemocnici byl pouze 13 dní, ale i přesto to nebyly poslední potíže. Columbia Records se zalekla negativní publicity a toho, že se ještě nevydané album rychle šířilo po internetu. Toto vydavatelství s ním rozvázalo kontrakt, a Power of the Dollar tak nebylo vydáno.
Tento nešťastný incident ho vedl k tomu, aby opět začal dealovat drogy, byl to krok zpátky, ale rozhodně se nedá říci, že by to na půdě rapu vzdal, ba naopak. Se svou crew začal vydávat mixtapy: jako první vyšel na jaře roku 2001 Guess Who's Back, začátkem dalšího roku 50 Cent is the Future, k němuž jako podklad posloužily materiály od Jay-Z a Raphaela Saadiqa.
K velikému štěstí se tento mixtape dostal na stůl Eminemovi, jednomu z nejpopulárnějších MC's bílé barvy pleti. Ten po jeho poslechu v jednom rádiu uvedl své sympatie k 50 Centovi. A právě on, jakožto majitel nahrávacího labelu, se dohodl se svým producentem a též rapovou hvězdou Dr. Dre na tom, že tomuto nováčkovi nabídnou nahrávací smlouvu.
Slovo dalo slovo a po dřívějších neúspěších byl pod pevnými křídly tohoto nahrávacího impéria. Smlouva, kterou s nimi podepsal, mu krom elity producentů přizvaných na nahrávání jeho alba přinesla okamžitý finanční obnos v podobě jednoho milionu dolarů.
I když podepsal smlouvu, jež mu zaručuje popularitu, koncem léta roku 2002 vydává se svou crew další mixtape s názvem No Mercy, No Fear, na němž je už jedna vlastní skladba, a to Wanksta. Na podzim se dostavuje první úspěch tím, že účinkuje na sountracku k Eminemově autobiografickému filmu 8 Mile; má zde dvě vlastní skladby - Wanksta (druhá verze) a Places To Go - a na dalších dvou se podílí - Love Me a Rap Game. Tímto se stal jedním z hlavních protagonistů tohoto počinu, který měl ve světě velký úspěch.
Na nahrávání jeho nového alba Get Rich or Die Tryin' se podílejí špičkoví producenti, a tudíž je jasné, že se bude těšit nemalému úspěchu, nikdo však ještě neví, do jaké míry toto album ovlivní scénu. Následovně je Tony Yayo, člen G-Unit, zadržen policií a odsouzen na rok do vězení, a tak za něj 50 Cent povolává do své crew jako náhradníka Younga Bucka, rodáka z Nashvillu. Nuže, nezbývá nic jiného než se vydat kupředu, a sice pod křídly Aftermath a Shady Records.
V lednu nového roku vychází singl In Da Club a s ním i videoklip, ve kterém se objevují Eminem, Dr. Dre, Busta Rhymes, D12, G-Unit a jiní. Skladba se naplno začíná hrát v rádiích a televizích, vítězí v hitparádách. Samotné album Get Rich or Die Tryin' pak vychází 6. února a ihned v prvním týdnu má obrovský úspěch, prodalo se totiž 872 000 kusů. O In Da Club lze bezesporu říci, že je to nejhranější rapová skladba za rok 2003, ve světových hitparádách se držela na prvních místech více než půl roku.
Do kolotoče slávy se dostává i crew G-Unit. Z alba byly vydány následující singly včetně videoklipů: Many Men, 21 Questions (spolu s Nate Doggem), P.I.M.P. (spolu se Snoop Doggem a G-Unit) a If I Can't. V dubnu vydal DVD s názvem The New Breed, to obsahuje záznam z koncertu, videoklipy a dokumenty. Do promo sféry byly ještě také uvolněny singly What Up Gangsta a Patiently Waiting a mimo svoji hojnou uměleckou produkci se účastní turné Anger Managment 2, jemuž dominuje s dalšími hvězdami. Bezesporu lze říci, že za onoho půl roku se dostal na popředí komerčního rapu, stát se mediální hvězdou mu pomohly i hudební stanice jako MTV či BET.
Zviditelňuje se také tím, že zakládá vlastní label s názvem G-Unit Records a uzavírá smlouvu s oděvními firmami na výrobu vlastního oblečení se značkou G-Unit - Reebok bude vyrábět boty, Ecko textil. S G-Unit plánují vydat ještě příští rok album, nicméně poptávka po nich je tak veliká, že se ho rozhodnou vydat ještě tento rok, a to v sestavě 50 Cent, Lloyd Banks a Young Buck (Tony Yayo je ve vězení). Ještě předtím však albu s názvem Beg For Mercy předesílají singl Stunt 101 (i s videoklipem), samotné debutové LP této crew pak vychází 14. listopadu. Následovně vycházejí singly plus videoklipy Poppin' Them Thangs a Wanna Get To Know You.
V dalším roce - tedy 2004 - pomáhá s produkcí alb svým kolegům z G-Unit, na třech písních dokonce sám vystupuje, a to na albu jak od Younga Bucka, tak od Lloyda Bankse. Dále do své crew G-Unit přibírá z iniciativy Dr. Dre dva nové členy - The Gamea, comptonského rappera, a Olivii, losangeleskou R&B zpěvačku. Prvnímu zmiňovanému na podzim pomáhá s produkováním alba a do své diskografie si může připsat další kolaborace: účinkuje na albu Snoop Dogga, Eminema a na remixu skladeb Tupaca. Koncem roku se však pouští do nahrávání sólového alba, ale protože jeho vydavatelství chce datum vydání oddálit, vydává singl Disco Inferno, který je z produkce tohoto alba a jenž se vzápětí probojovává na špičky hitparád. V listopadu účinkuje na singlu od The Gamea s názvem How We Do, ten má i s videoklipem velký úspěch. Později přicházejí čtyři kolaborace, a to v podobě tří skladeb na novém albu The Documentary, které je - též jako předešlý singl - od jeho kolegy z G-Unit The Gamea.
V polovině února roku 2005 ohlašuje velkolepý návrat na scénu tím, že vydává i s videoklipem singl Candy Shop, což je duet s Olivií. Následovně vychází pouze jako promo singl skladba Piggy Bank, hromadný diss track, který se na scéně postaral o pořádný rozruch. Třetího března vychází album The Massacre a ihned za první čtyři dny od uvedení do prodeje se prodalo 1,15 milionů kopií; je tu obdobný mediální boom jako před dvěma lety. Pilotní singl se na devět týdnů ujímá vedoucí pozice v americkém žebříčku Billboard, stačil by pouze týden, aby dosáhl famózního úspěchu singlu In Da Club. Další singl - volně prodejný - je Just a Lil' Bit - s ním i líbivý videoklip, který brázdí TV stanice - a následuje mu už pouze promo singl Outta Control, a ačkoliv vydává s The Gamem singl a videoklip ke skladbě Hate It or Love It, zanedlouho ho vyhazuje z G-Unit kvůli neloajalitě a neshodám, dramatický odchod doprovází i malý incident. Mimo natáčení autobiografického snímku, k němuž nahrává i hudební doprovod, se také účastní turné Anger Managment 3, se kterým koncertuje jak v USA, tak v Evropě.
Poté, co se z jeho labelu G-Unit Records pomalu stává velká nahrávací společnost, vydává s Mobb Deep, novými přírůstky do tohoto vydavatelství, singl Outta Control (remix) a s ním i videoklip. Šestého září vychází reedice alba The Massacre; místo původní skladby Outta Control je zde právě remix s Mobb Deep (na DVD jsou obě), a není zde skladba Hate It or Love It (G-Unit Remix), toto nové vydání vychází ve dvou edicích; první je pouze samostatné CD a druhá CD s DVD, které obsahuje videoklipy ke všem skladbám z alba.
Počátkem listopadu je v kinech uveden jeho filmový debut, jenž nese název jeho předchozího alba - tedy Get Rich or Die Tryin'. K němu také vychází stejnojmenný sountrack, kterému předcházejí singly Window Shopper a Hustler's Ambition, a to včetně videoklipů. Snímek se však úspěchů nedočkal, lze o něm hovořit spíše jako o průměrném. Osm dní po premiéře vydává již dlouho anoncovanou videohru Bulletproof, ve které je ztvárněn jako hlavní postava, jež prochází krvelačným podsvětím New Yorku a se svou crew G-Unit likvidují nepřátele. Akční videohra, za níž sklidil poměrně velkou kritiku kvůli násilí, vyšla pro platformy PlayStation 2, PlayStation a Xbox. Koncem roku vychází včetně videoklipu singl od Mobb Deep s názvem Have A Party, na němž účinkují 50 Cent s Nate Doggem a která je původně ze soundtracku Get Rich or Die Tryin'.
Začátkem dalšího roku realizuje svoji představu o rozšíření byznysu se značkou G-Unit: zakládá vydavatelství knih G-Books, startuje výrobu erotických pomůcek a hodlá rozšiřovat vlastní label G-Unit Records, který se během minulého roku hojně rozrostl. S Olivií, první dámou G-Unit, vydává jako promo singl s videoklipem remix ke skladbě Best Friend, jenž vyšla na onom zmiňovaném sountracku. A jako další parketu svého uměleckého působení preferuje herectví, neboť se účastní natáčení válečného snímku Home of The Brave.
Rodák z New Yorku, který svému městu zřejmě zůstane na celý život věrný, měl bezpochyby velmi těžké dětství, ale i přesto jím budovaná kariéra rappera, jenž se zpočátku nedařila a za níž málem zaplatil životem, vyšla - nad jeho očekávání. Komerčně nejúspěšnější rapper současnosti, to o sobě mohl říct v roce 2003, 2004 a 2005. Curtis "50 Cent" Jackson nadále buduje svoji uměleckou kariéru a snaží se docílit ještě většího úspěchu, i tak se ale s 22 miliony prodaných kopií svých multiplatinových alb řadí mezi nejúspěšnější rappery všech dob.

Žádné komentáře: